I dag skiftede jeg Internet udbyder fra Telenor til Telia, begge kører med en Technicolor router, men med forskellige versioner. Den nye fra Telia er en technicolor TG799VN V2. Selve skiftet gik faktisk super nemt og det hele var oppe at køre efter ca. 30 minutter – men der var altså lige et lille problem med hastigheden

Jeg kører mit eget hjemmenetværk og bl.a. også en bind DNS server, hvor jeg bruger googles servere som forwarders. Jeg havde fine målinger på speedtest.net, men jeg kunne se at den var meget langt tid om at slå navnene op, hvis det overhovedet lykkedes. Et opslag mod dr.dk med dig/host svarerede meget langsomt, ofte slet ikke.

Jeg ændrede mine forward adresser til telieas egne, men lige lidt hjalp det 🙁

Til sidst begyndte jeg at se på logfiler i min dns servers syslog, og her fandt jeg problemet. Loggen havde masser af disse linier:

named[4505]: success resolving ‘www.dr.dk/A‘ (in ‘dr.dk‘?) after reducing the advertised EDNS UDP packet size to 512 octets

Ydermere kunne jeg se at min Technicolor havde over 60.000 i count på “udp_rate_limiting” i IDS funktionen.

Google ledte mig frem til denne Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Extension_mechanisms_for_DNS#Issues

Routeren havde altså et problem med Exentension mechanism for DNS som er en udvidelse af DNS protokolen der gør at man kan sende mere end 512 bytes pr. frame og som bl.a. er nødvendigt for at køre DNSSec.

Jeg har ikke tidligere haft problemer med dette, selvom jeg snart har haft en del forskellige routere i mit setup.

Jeg kontaktede Telia med mine observationer og aftalte med hotlinen at jeg sendte en mail med beskrivelse, så de havde noget at gå videre med. Vi aftalte også at vi lige kunne prøve at opgradere firmwaren, den flinke mand mente dog ikke at det ville virke – men det gjorde det 🙂

Så nu kører min Technicolor TG799VN V2 med firmware version 10.5.1.Q og lider ikke af manglende understøttelse for EDNS mere.

3 Responses

 • Nathan

  hej
  jeg har skiftet ud min thomsen router med Technicolor TG799VN V2 forbindelse med ændring af hastighed. men Technicolor virker meget ustabilt internet forbindelse falde ud en gang mellem. jeg kører ikke med noget dns server. og routeren har firmware version 10.5.1.Q. har du nogen forslag til gøre den mere stabile?
  jeg har ikke ringet til telia endnu, orker ikke venter mere end halv timer på hotline 🙁

  Reply
  • Kasper Lund

   Hej.

   Du har allerede en firmware på som løser det problemer jeg havde, så det er ikke det der er galt.

   Jeg kan godt komme med en masse gæt på hvorfor din linie pludselig er ustabil, men det vil som sagt kun blive gæt.

   Jeg tror desværre du må ringe til telia.

   Mvh Kasper

   Reply
   • Martin

    Har seneste firmware, men oplever udfald og dårlig wifi ift min tidligere fra TDC.

    Telia var dog ikke villig til at nedsætte min upload som tidligere har kunnet være et prob.

    Men syntes generelt at det er en skodboks 🙁

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Are you human? * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.