Ændre tiden på din AppleTV

Jeg kunne ikke umiddelbart finde nogen nem måde at ændre tiden på min AppleTV box. I selve AppleTV menuen viser den ikke klokken, så her er det måske mindre relevant, men i XBMC er der et ur der på min box konstant gik 2 timer bagud 🙁

Måden jeg fik det ændret på var ved at logge ind på boxen via ssh (default brugernavn og kodeord = frontrow). Her kan man ændre serveren der bliver syncet imod i filen /etc/ntpd.conf. Den ændrede jeg så til min lokale ntp server, men det ændrede ikke så meget – den var stadig 2 timer bagud.

Tricket var så at filen /etc/localtime er et symlink til hvilken tidszone man befinder sig i, og min stod vistnok til US pacific. derfor slettede jeg det eksisterende /etc/localtime  link og lavede et nyt på følgende måde:

sudo ln -s /usr/share/zoneinfo/Europe/Copenhagen /etc/localtime

Nu stiller tiden sig rigtigt næste gang den syncer, man kan også tvinge den ved at genstarte ntpd dæmonen på følgende måde:

sudo /System/Library/StartupItems/NetworkTime/NetworkTime restart

Så nogen nem måde fandt jeg aldrig, men den her virker!

3G internet via bluetooth med mobilen.

Det har altid været møgbesværligt at sætte bluetooth GPRS/3G forbindelsen op i linux. Indtil nu har det været moget med at scanne med hcitool, forbinde via rfcomm og så krydse fingre for at man falder over den rigtige guide til hvordan det nu lige er man gør. Jeg har sat det op 4-5 gange inden for de sidste 5 år, og hver gang har jeg måttet finde en guide og bruge en masse tid på det.

Nu har jeg så lavet en fresh install af ubuntu 9.04, og jeg håbede på at network manageren bare virkede “out of the box” med dial-up forbindelser, men det gjorde den ikke 🙁

Man skal stadig nørkle med en masse guides, nogle anbefaler gnome-ppp, andre vwdial, og nogle tredie bruger pon og pof og en masse scripts der skal tilpasses. Mange af disse guides er fra mellem 2002 og 2007, så jeg tænkte at der da måtte være kommet en lettere løsning siden “dengang”, det er jo trods alt snart 3 år siden.

Og i dag lykkedes det så for mig at finde en bedre løsning, jeg faldt nemlig over blueman. Blueman er en avanceret bluetooth manager (sammenlignet med gnomes default) der er super til at oprette forbindelse til dit bluetooth udstyr, f.eks. din 3G telefon, og som selv finder ud af hvad telefonen kan og giver dig muligheder derefter. Blueman integrerer sig selv med gnomes network manager, og nu er det en leg at oprette forbindelse til internettet via sin 3G telefon.

For at installere bluman i ubuntu 9.04 skal man tilføje følgende linie i /etc/apt/sources.list:

deb http://ppa.launchpad.net/blueman/ppa/ubuntu jaunty main

hvis den brokker sig over at gpg nøglen mangler kan den findes her:

http://keyserver.ubuntu.com:11371/pks/lookup?search=0x947C4F7371932C794B153F0F6B15AB91951DC1E2&op=index

Importer nøglen og kør sudo apt-get update, derefter sudo apt-get install blueman.

Nu er du klar til at komme på nettet via din telefon 🙂

do-release-upgrade på ubuntu 7.10.

Jeg havde et par ældre ubuntu 7.10 servere, der nu er EOL (End Of Life). Det opdager man ved at den ikke kan finde sit repository når man forsøger at lave en apt-get update, eller det var ihvertfald den måde jeg opdagede det på.

Heldigvis kan man (selvom distributionen er udløbet) få lov at køre en “do-release-upgrade”. Begge mine maskiner hvade dette program installeret i forvejen, jeg kan forestille mig at man ender ud i et godt gammeldags “dependency hell” hvis man skal til at installere manuelt, man kan jo ikke nå sit repository!

Nå, men den ene maskine kørte problemfrit igennem og alt var fryd og gammen. den opgraderer til 8.04LTS som først udløber i 2013 hvis man har server versionen  https://wiki.ubuntu.com/Releases så har man da lidt tid at løbe på 🙂

Men det var jo kun den ene, den anden var lidt mere genstridig. Når man kører kommandoen bliver man efter et stykke tid spurgt om man vil fortsætte, eller se detaljer for hvilke pakker der opgraderes, udskiftes og slettes, man skal trykke [yN] for yes eller no eller [d] for detaljer.

Jeg trykker selvfølgelig y da jeg vil fortsætte, men der sker intet, jeg trykker så “n” og den afbryder, jeg starter forfra og det samme gentager sig? Jeg prøver at trykke “d” den viser detaljerne? Hvad sker der, jeg banker hårdt i alle taster og får ramt “j”. Ahr den kører med dansk sprog og der skal trykkes “j” for ja selvom den skriver y. Nu kører den det hele igennem som det skal og begge mine systemer er opdaterede til 8.04 LTS.

Nu med AppleTV

Hej igen.

Så har jeg købt nyt lejetøj 🙂 Denne gang en AppleTV computer som kan bruges til frontend for mit mythtv mediecenter.

Jeg har i flere år været på udkig efter en afløser for den gamle xbox, da den ikke kan følge med når der skal afspilles HD materiale. Det skulle AppleTV kunne, og så er den oven i købet meget mindre og meget pænere 🙂

Xboxen kørte med XBMC software, og det har jeg været utroligt glad for. Den har understøttelse for alverdens formater, og der kan installeres plugins som f.eks. xbmcmythtv der er en klient til mythtv medie centret.

Det der fangede mig ved AppleTV er at den også kan køre med XBMC, så nu har jeg en mindre støjende, mindre strømslugende (når den afspiller, mere om det længere nede) og mere æstetisk præsentabel maskine der stort set kan det samme og så lige lidt til – for AppleTV skulle efter sigende være i stand til at håndtere HD materiale i helt op til 1080P 😀

Til at starte med havde jeg lidt problemer med at få installeret xbmcmythtv da der ikke er ftp adgang til xbmc på appletv’en, jeg fandt dog hurtigt ud af at der er ssh adgang (default username og password er: frontrow) så jeg fik kopieret softwaren over med scp. Næste udfordring var filsystem strukturen, den ligner ikke ligefrem den jeg kendte fra xboxen, men med lidt googling fandt jeg dog ud af at scripts skal placeres i /Users/frontrow/Library/Application Support/XBMC/scripts/My Scripts/. Nu kom det store øjeblik hvor jeg skulle starte applikationen op, den brugte en masse tid på at loade diverse plugins, men det ændte med at der intet skete. Jeg kunne altså ikke få det til at virke 🙁

Heldigvis er der i de nyere versioner af XBMC native support for mythtv, man tilføjer simpelthen en ny source med syntaxen: myth://dbusername:dbpassword@mythbackend-adresseog det virker ret godt hvis man bare skal afspille det man har optaget. Muligheden for at planlægge optagelser, se live tv osv. er der, men det er ikke noget at råbe hurra for. Det betyder dog ikke noget i mit tilfælde da jeg altid bruger webinterfacet til at planlægge optagelse, og altid bruger fjernsynet til at se fjernsyn.

Så alt i alt har det indtil videre været en god oplevelse at få en AppleTV inden for dørene.

Mht. strømforbruget så er det rigtigt at den bruger mindre strøm når den afspiller, jeg har læst mig til at den bruger mellem 16 og 19 watt, men jeg har ikke selv foretaget målinger. Til gengæld kan man ikke slukke den, ikke på en måde jeg har kunnet gennemskue ihvertfald. Man kan sætte den i standby, men tilsyneladende slukker den bare for alle output porte samt deet lille led lys på forsiden. Jeg har konstateret at man kan pinge den og tilgå den via ssh når den er “slukket” så den bruger formentligt også en del strøm når man ikke bruger den – øv.